sunnuntai 17. tammikuuta 2016

Firren ruokinta

Edellisen ruokintapostauksen jälkeen olen jatkanut edelleen hanakasti lisäravinteiden kanssa pelaamista. Firren ruokinnan perusta on yhä edelleen säilöheinä neljästi päivässä ja puolitoista litraa kauraa, jaettuna kolmeen tarjoilukertaan.



Mutta sitten on se iltapuuro. Mössötime. Hullun purnukkanaisen toteutus hyvästä hoidosta.
Kuuntelin yksi päivä pienten ihmisten päivittelyä "kato miten paljon tälle tulee kaikkea" ja olin samalla huvittunut ja närkästynyt. Joo, iltapuuron sisällysluettelo on naurettavan pitkä. Ei sen tarvitsisi olla. Mutta sitten toisaalta: uskoin tämän hevosen olevan talveen mennessä maan alla, koska keuhkovammainen hevonen ei pitkälle pötki, mutta kyllä se vaan pötkii. Ja vaikka ulkoiset tekijät ovat todella olennaisia, uskon sittenkin vahvasti, että lisäravinnearsenaali on tehnyt myös osansa.

Fiipan iltapuuron tulee siis tällä hetkellä pohjaksi 2dl Racing Senioria. Tallilla on muuten käytössä Mash, mutta me yritetään nyt saada syötettyä tuo seniori pois, kun sitä muuton yhteydessä säkillinen jäi. Perustaan lisätään kivennäinen ja e-vitamiini&seleeni-rae, sekä näin talviaikaan valkosipuli.

MSM ja c-vitamiini on hyvä yhdistelmä niin hengitysteille kuin nivelille, hillitsee tulehdusta, auttavat toisiaan toimimaan. Mielipiteitä on monia, onko msm vaan myrkky, josta tulisi pysyä kaukana, vai kehon luonnollinen rikkiyhdiste... Noh, itsekin olen tuota myrkkyä naamaani mättänyt, joten kelpaa sitä antaa hevosellekin. C-vitamiinina meillä toimii nykyään ruusunmarja, joka on luonnontuote ja käsittääkseni imeytyy teollista valmistetta paremmin.

Vatsan ja karvan hyvinvoinnista huolehtii chia-siemen. Tätäkin käytän itse, täytän aina pikkupurkin Fifin satsista itselleni kotiin ;)  Chia on superfoodia, jota syötetään nyt pientä ylläpitoannosta, josta on helppo tuplata annos jos Firren vatsa sitä näyttää vaativan. Ja vaikka Firren karva ja jouhet ovatkin olleet hienot, on kavioissa hieman toivomisen varaa. En nyt vanno onko pienestä chia-annoksesta kaviolle oikeasti iloa, mutta haittaa siitä ei ainakaan ole.

Hengitysteille käytössä nyt pidemmällä aikavälillä vaikutuksen tehnyt yrittisekoituspelletti, pohjanaan mustakumina. Tästä en aio luopua niin pitkään kun Firre on hengissä.

Kuivattu pirunkoura näyttää jotakuinkin soralta :D

Syksyllä ostin myös pullon BE-vitamiinilitkua, joka sai mennä karvanvaihdon yhteydessä kuurina. Muutaman viikon ajan Firbula söi myös Cartivet-nivelvalmistetta, kun ajattelin jonkin nivelvalmisteen olevan ihan kohdallaan ikääntyvälle hevoselle.
Tämän tilalle tuli nyt hankittua Pirunkouraa. Tuo afrikkalainen rohdoskasvi on (toivottavasti ainakin) tehokas apu nivelrikkoon ja kankeuteen, sekä vatsavaivoihin. Tämän pitäisi myös hoitaa msm:n tavoin kehon tulehdustiloja, eli näin teoriassa tämänkin pitäisi tukea vastustuskykyä ja oireilevia hengitysteitä. Pirunkouraa suositellaan käytettäväksi kuureina, joten ajattelin nyt syöttää tuon yhden pussin ja katsoa saadaanko mitään eroa aikaan. Firrehän lähtee aina joskus melko kankeasti liikkeelle, takajalat varsinkin ottavat melko lyhyttä askelta kunnes hevonen vertyy. Ja kehtaan kyllä väittää, että vanha herra on nyt jo viikon tätä syötyään melkoisen vetreä! Kerrottakoon tästä huomiosta myöhemmin tarkemmin :)

Viime keväänä syöttämäni inkiväärijauhe on sitten toinen jota suositellaan myös syötettäväksi kuureina, joten mietin, josko tuota pirunkouraa vuorottelisi sen kanssa. Inkivääriä en ole nyt hetkeen syöttänyt, ja jäin miettimään, johtuivatkohan Firren räkäiset yskäisyt keväällä inkiväärin irroittamasta limasta... Asiaan saadaan selvyys kun seuraava inkiväärisatsi tulee syöttöön, mutta hyvinhän se voisi olla. Pärskäisyt nimittäin loppuivat mielestäni samoihin aikoihin kun inkiväärin syöttö.

Terveelle hevoselle riittää mielestäni heinä, kaura (tai muu väkirehu) ja kivennäiset. Ikääntyvälle ehkä jokin nivelvalmiste, huonokavioiselle jotain biotiinilisää, herkkävatsaiselle joku siemen... Mutta aina tarpeen mukaan. Vaikka henkilökohtaisesti tykkään sekoitella hevosten puuroja, keksisin kyllä tälle lisäravinteisiin menevälle rahalle muutakin käyttöä, sanotaanko näin ;)  Mutta tyydyn rooliini hulluna purnukoita haalivana naisena, kun se tuntuu Firbulaa auttavan!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti