keskiviikko 12. elokuuta 2015

Hellehyppyjä



Sain jonkun hulluuskohtauksen eräs päivä ja kyhäsin kentälle kaksi pikkuestettä. Otin muutamia hyppyjä ja homma rullasi tosi kivasti. Omaksi yllätyksekseni minua ei jännittänyt oikeastaan yhtään ja pappa oli varsin mielellään menossa, joten kokemuksesta jäi kerrankin hyvä fiilis.


Niinpä saadessani miehen mukaan tallille kameran taakse, otin vähän pätevämmät estetreenit ohjelmanumeroksi, kun oli todistusaineistoa tulossa. Helle helli ja olin hiestä märkä jo varustaessani hevosta, joten kovin rankkaa rupeamaa ei voinut toteuttaa, ettei molemmat saada lämpöhalvausta.


Vaikka pahin kauhu ja jännitys oli väistynyt, en sittenkään ryhtynyt nostamaan estekorkeutta liiaksi. Isoin este oli varmaan sen 60cm, joka on minulle jo ihan tarpeeksi. Lisäksi näillä pikkupompuilla saadaan kivasti omaa estepelkoa taltutettua ja hevosellekaan ei tule mitään paineita. Niinpä ehkä tulevaisuudessa voidaan hypätä isompaakin, kun pienillä esteillä saadaan itseluottamusta ja rutiinia molemmille.


Oli kovin hauska huomata, että Firre vähän innostui hommasta ja laukka pyöri isosti ja reippaasti eteenpäin. Hypyt olivat myös tosi hyviä ja pyöreitä, niitä kamalia jumbohyppyjä, joissa lähdetään liian kaukaa ja korkealta ei tullut kuin yksi. Niinpä en itsekään ollut tippumassa kyydistä, joka on lähtökohtaisesti aika hyvä tavoite ;D


Olen päättänyt käyttää esteillä kuolaimettomia suitsia, joka on toimiva ratkaisu meille. En joudu ahdistumaan pelosta, että jään hypyssä jälkeen ja suuhun kiinni. Eihän noissa kuolaimettomissakaan ole tarkoitus roikkua, mutta samaa nipistystä noilla ei kuitenkaan saa aikaan, kuin jos kuolaimesta nykii.

Samalla minusta tuntuu, että hevosellakin on luottavaisempi olo. Epäilemättä olen ne meidän harvat hyppykerrat kiskaissut Firreä suusta muutman kerran, kun hypyt ovat olleet niin holtittomia. Nyt taas sujui niin pehmoisesti, että ihmetyttää. Hyvä vaan ja näillä mennään!


Paikoitellen kyllä sopisi myödätä reilummin. Yritys pitää joku tuntuma esteelläkin, ettei vaan heitä ohjaa pois ja jätä hevosta yksin, johtaa tähän. Opettajaahan tässä hyppyhommassa tarvittaisiin, mutta tavallaan en yhtään innostu ajatuksesta, koska pahoin pelkään, että opettajan silmän alla alkaisi taas ahdistaa ja jännittää. Jos en saa itse päättää miten tulen ja mitä tulen, voi hyvinkin tulla pupu pöksyyn. Näin itsekseen kun menee, ei ole mitään paineita eikä pakkoja.


Superpappa loikki tosiaan innokkaasti ja yritin saada neljän esteen kokonaisuudesta jonkinlaista rataa aikaan. Estekalustoa ei uudella tallilla ole liikaa, eikä kenttäkään ole sen kokoinen, että sinne kannattaisi virittää kamalaa määrää esteitä. Mutta näistä neljästä pikkupystystä sai aika kivasti erilaista tehtävää, kun vaihtoi matkan varrella suuntaa ja jatkoi vaan.


Totuuden nimissä minulla oli hauskaa. Ja tuli ihan sellainen fiilis, että mikäs tässä olisi kisoihin lähtiessä, se 50-60cm taittuisi ihan helposti, jos säädöt ovat tällaiset. Tiedä sitten vaikka joskus käytäisiin jopa hyppäämässä jotkut pikkukisat... ;)

Ainakin viikkorutiiniin saavat puomit/pikkuesteet kyllä tulla. Hevonen liikkui niin paljon innokkaammin eteen kuin on nyt sileällä tehnyt, että sillä selvästi oli hauskaa. Ja kun oli minullakin, niin mikäs siinä. Ainakin herran kunnonkohotusprojektiin sopii hyvin tämä.


Puuta koputellen, että kunnonkohotus saa nyt jatkua ilman keskeytyksiä. Pihattoon siirtymisen jälkeen F on nimittäin ollut kokonaan oireeton. Alkaa melkein tuntui ihan tavalliselta arjelta meidän elo. Jos kohta uskaltaa huokaista helpotuksesta?

2 kommenttia:

  1. Mähän nyt oikein intouduin kommentoimaan, mutta jos jaksat/haluat käydä lukemassa mun blogista estepelkojuttuja niin löytyy tagilla ratsastuskoulu ja esteet (http://penaponi.blogspot.fi).

    Asiani lyhyesti on siis se, että n. 20 harrastusvuoden (joista viimeiset 15 omalla hevosella) jälkeen lähdin tänä keväänä ratsastuskouluun estetunneille, vaikka siis omia hevosia on omassa pihassa ja valmentajakin toisinaan käy kotona. Ihan siitä syystä, että halusin oppia hyppäämään ja halusin lakata pelkäämästä. En voi kuin suositella!! Toki vaatii hyvän koulun ja hyvän open ja mielellään aikuisratsastajien ryhmän, jossa voi ja saa sanoa jos arastuttaa. Mutta minä jolle 60 cm oli jättiläiseste vielä puoli vuotta sitten olen nyt hypännyt 110 ja nauttinut siitä. Lämpimästi kannustan siis esteopetuksen hankkimista ihan vaikka vierailla hevosilla, se saattaa tehdä ihmeitä itseluottamukselle. Hyppääminen on superkivaa ja vielä kivampaa se on kun ei pelota.

    VastaaPoista
  2. Vitsihän tässä on, että ennen omaa meillä oli säännöllisesti myös esteitä ja kisasinkin parit pikkukisat, eikä koskaan pelottanut. Sain mennä aina samalla hevosella, joka oli vähän hidas ja jopa kömpelö, mutta kiipesi kaikesta aina superhienosti yli, kunhan itse pysyi kyydissä.
    Nyttemmin on iskenyt jokin pelko, että "mitä jos kaikki meneekin pieleen ja kuollan molemmat"... Tietysti se opetus on tässä avain onneen.
    Mutta ihana kuulla, että näin aikuisiälläkin voi päästä noin pitkälle ja peloista eroon :) Valaa uskoa!

    VastaaPoista