sunnuntai 28. helmikuuta 2016

Kunnon satulasavotta

Olin ehtinyt kirjoittaa tämänkin postauksen jo valmiiksi tuossa aiemmin, joten vaikka satula lähti taas vaihtoon, jaettakoon tämäkin tuskan taival teille kokonaisuudessaan:

Huoh. Löydettiin syksyllä vihdoin hyvä satula, jossa riitti säkätila ja selkärangantila, ja joka istui Fiipalle mainiosti. Hevosen melko syvät lapakuopat kyllä mietityttivät jo silloin, ja satulaa sovittamassa ollut ammattilainen kehotti testaamaan kohottavaa geeliä lapakuoppien kohdalle täytteeksi, jos liikkuessa näyttäisi siltä, että satula yhtään keikkaa.

Kohottava geeli, tai "kanafileet" kuten meillä sanotaan ;)

Kapeamman satulan hankkimisessa olisi heti se ongelma, että kun satula ei painaisi lapoja, pääsisi lihas kehittymään ja satulasta tulisi hetkessä liian kapea, ja taas etsittäisiin uutta. Niinpä päädyttiin tähän penkkiin, geelitäytteeseen ja aamen.

Satulassa on melko pieni ja syvä istuin, sekä melko isot polvituet. Penkki on sinällään hyvä istua, mutta olen huomannut sen olevan itselleni melko huono. Olen lonkistani melko kireä, enkä monestikaan saa jalkaa "auki" ja alas. Nytkin vasen lonkkani alkaa useasti kramppaamaan, kun yritän istua harjoitusravissa alas ja ajattelen pitkiä, raskaita jalkoja. Noh, oma keho ja satula ovat kaksi erillistä asiaa, mutta...

Tässä ei tosiaan istuta takakaaren päällä.
Kun tuossa satulassa istuakseen täytyisi saada se jalka alas ja pylly topakasti kiinni istuimeen. Ja kun en tässä onnistu, tulee polvituki myös tielle. Ja satulaan asettuakseni etuvartalo kippaa eteen ja jalka taakse. Etenkin oikea jalkateräni tipahtaa alas, kantapää nousee ylös ja koko asentoni näyttää aivan kammottavalta. Jos satulassa olisi edes hieman laakeampi istuin, pääsisi siinä hieman liikkumaan ja korjaamaan itseään. Mutta kun ei. Omalle istunnalle kunnon estesatula olisi varmaan mukavin.

Ongelma on myös siinä, kun Firre käy myös ratsastuskoulun tunneilla ja kaikki eivät ilmeisesti osaa satuloida geeliä kohdilleen, se valuu eikä auta mitään ja penkki keikkuu keventäessä siellä hevosen selässä. Itse olen kokeillut kevennellä käsi takakaaren alla, ja varmistunut siitä, että oikeassa kohdassa olevan geelin kanssa näin ei käy, mutta jos opettaja näkee satulan keikkuvan, niin kyllähän se keikkuu. Ja tästäkös se hevosen selkä tykkää.

 Varsinkin, kun hankkimani satula maksoi melkein kolmen kuukauden vuokran verran ja edellinen Kieffer on edelleen myymättä, alkoi jo tuskastuttaa. Tsekkautin Firren selän hierojalla ja arkahan se oli. Ei auta miettiä rahaa siinä kohtaa, huonolla satulalla ei voi ratsastaa.

Taannoin testailtiin urakalla kaikkien tallin hevosten penkkejä ristiin ja kuinkas ollakaan joustorunkoinen olisi herralle oikein passeli. Niinpä pidän silmät auki, jos jostain tulisi vastaan käytettynä Flexible Inspiration koulusatula, uuteen kun ei tosiaan ole varaa ennen edes jomman kumman edellisen satulan myyntiä, ja siinähän voi kestää.

Iso ja pitkä säkä, kaareva (ehkä jopa vähän takakorkea?) selkä. Siinäpä hommaa.

Onni onnettomuudessa Zetalle epäsopivaksi jäänyt vanha Kieffer istui nyt Firrelle aika hyvin, joten saatiin kuin saatiinkin käyttösatula. Ja täytyy sanoa, että viimeiset pari ratsastuskertaa ovat olleet yhtä juhlaa, kun pystyn istumaan ja korjailemaan istuntaani tarpeen mukaan. Josko nyt alettaisiin nousta sieltä epätoivon suosta?

Ensi viikolla on satulansovittaja vielä tulossa katsomaan satuloiden istuvuutta, joten ammattilainen saa vielä lausua painavan sanansa. Toivottavasti hän ei löydä Kiefferin istuvuudesta mitään merkittävää, mitä meiltä on mennyt ohi.

4 kommenttia:

  1. Meilläkin on ollut varsinaista satularumbaa viime aikoina, mutta alkaa selkiytymään. Oon kirjoitellut aiheesta blogissa eikä aihe ole loppuun käsitelty vieläkään.

    Kuvauksesi tuosta satulasta, jossa sinun on vaikea olla, kuulostaa siltä, että istuin on liian pieni sinulle. Eli et pysty liikkumaan, polvituki tulee tielle, satula painaa peffan takaosaan painetta, pohje liikkuu taakse. Mulle suositeltiin ha tilattiinkin 17,5" istuin, vaikka olen pienikkkoinen. Olin vähän pöyristynyt... vihjataanko tässä että potäis laihtua tai jotain. Mutta ei, se on vartalon mittasuhteet jotka vaikuttaa, ei vain koko.

    Tsemppiä, mutta tsekkaa toi koko!

    VastaaPoista
  2. Voidaan sanoa kyllä, että en mahdu satulaan. Koko tosin sama 17" kuin edellisessä ja tässä nykyisessäkin satulassa, mutta eihän se aina mitään merkitse. Kyseinen malli ei minulle sopinut. Toisaalta eipä sopinut täysin erimalliselle ratsastajallekaan (itse kun olet lyhyt ja paksu, vuokraaja hyvin pitkä ja hoikka), joten tiedä sitten.
    Vaikeeta on ;)

    VastaaPoista
  3. Hei Eva ja Firre. Tsemppiä - toivottavasti löydätte teille molemmille hyvin sopivan satulan pian!

    Sain pienen aavistuksen piinastanne tällä viikolla, kun ratsastin tunnilla hevosella jolla olen viimeksi mennyt lokakuussa. Kiva ruuna, ja oli hienoa huomata, että laukka oli parantunut paljon. Mutta se satula! Oli tässä välissä vaihtunut, ja minun piti tunnin jälkeen oikein tarkistaa koko, joka oli sama tuttu 17" mutta eri merkkiä ja mallia kuin takamukselleni tutut Stubbenin ja Kiefferin penkit. Etu- ja takakaaren välinen tila oli yksinkertaisesti lyhyempi, tai ainakin tuntui siltä. Hyvää oli se, että istuin ryhdikkäämmin koko tunnin, ts. satula "ohjasi" minua parempaan asentoon. Silti - jos kyseinen hevonen olisi omani, etsisin kuumeisesti uutta satulaa... Ei ihan helppo tehtävä todellakaan, kun satulan pitää sopia sekä hevoselle että ratsastajalle. Hyvä satulansovittaja lienee tässä kullanarvoinen apu - ja arvatenkin hän saisi olla joku, jolla on kokemusta useista eri satulamerkeistä ja -malleista.

    Aurinkoista kevättä!
    toivoo Maarit L.

    VastaaPoista
  4. Sepä se, satulan tulee sopia molemmille. Koko talven jatkunut oma motivaatiopuute johtui ilmeisesti siinä, että ratsastus oli minulle tuossa satulassa kamalan vaikeaa ja mikään ei oikein sujunut tästä syystä. Nyt tuntuu taas kovin helpolta :)
    Ja meillä kävikin nyt uusi ihminen tsekkaamassa satulan ja hyvin mahdollista, että vaihdetaan taas, josko vihdoin löytyisi pidempiaikainen ratkaisu!

    VastaaPoista