maanantai 19. syyskuuta 2016

Huoltotauko

Viime viikolla tallilla kävi eläinlääkäri hoitamassa koko porukan, ja Ukolla oli ohjelmassa raspaus. Aika kauhulla olen tuota odottanut, että mitä sieltä suusta mahtaa löytyä, kun sitä mupeltamista ja kielellä pelaamista on ollut niin reilusti, mutta hah!

Viime raspauksesta ei ollut kuin puoli vuotta, ja siltä suu näyttikin. Piikkejä ei juuri ollut, painaumia tai haavoja ei laisinkaan. Yhdessä hampaassa on pikkuruinen, alkava reikä, jota nyt jatkossa tarkkaillaan, mutta toimenpiteitä se ei vaadi. Voimme siis olettaa, että Ukon levoton suu on enemmänkin jotain sijaistoiminta tai huono tapa. Tai sitten homma on osittain myös kuolaimista kiinni, vaikka viidet kokeillut kuolaimet eivät ole näyttäneet mitään eroa kylläkään...

Suun kanssa pelaaminen on tosin vähentynyt koko ajan, eli voisi myös olettaa, että kyseessä on joku tyyli ilmaista jännitystä tai vaikeaa oloa. Ja nyt kun ollaan asetuttu aloilleen ja arki pyörii hyvin, on koko ajan vähemmän jännää. Mutta tätäkin nyt tarkkaillaan ja mietitään.



Siinä kun sain lääkärin käsiini, tenttasin vaihtoehdot vatsahaavan hoitoon ja päädyttiin edullisimpaan ratkaisuun, eli ihmisille tarkoitettuun vatsasuojaan, joka on aivan gastrogardia vastaava, mutta huomattavasti edullisempaa. Toki tablettilääkkeissä on oma vaivansa, kun hevoselle niitä pitää syöttää valtava määrä verrattuna hevosille tarkoitettuun valmisteeseen, mutta se nyt on pieni vaiva.

Ukon vatsa näyttää sopeutuneen heinäruokintaan ja laidunkauden päätteeseen ihan hyvin, mutta olen myös huomannut, että persuksensa vuotaa hieman. Eli ihan hyvännäköisen paskan päälle tulee hieman vettä. Tämä kertoo juurikin vatsahaavasta, ja koska eläinlääkäri ei pidä tähystystutkimusta mitenkään ehdottomana, lähdetään hoitamaan vatsaa nyt vaan vahvan oletuksen perusteella. 


Kävipä niinkin, kun kyselin kinnerpateista ja niiden hoidosta, että hevoseen tuikattiin Osphos-lääke samalla kertaa. Osphos on aika uusi valmiste, sitä ei ole Suomessa liikaa vielä käytetty ja kokemuksia on rajallisesti. Kyseessä on tosiaan tildreniä vastaava tuote, jonka pitäisi 4-6viikon kuluttua alkaa vaikuttaa niveliin. Pistos tulee lihakseen, ei mihinkään niveleen erikseen, joten se voitelee sitten samalla kaikkia niveliä, ei pelkästään oireilevaa. Odotan mielenkiinnolla minkälainen vaste me saadaan.

2 kommenttia:

  1. Meijän heppa tekee samaa, kieli lirppuu ulkona ja suu on auki, mutta eniten silloin kun jännittää. Mm koulukisoissa se helposti jännittyy ja tunkee kielen ulos. Nykyään vähemmän kotona tekee tuota, yhdessä vaiheessa teki lähes joka ratsastuskerta :D

    VastaaPoista
  2. Suu on kyllä hankala, kertoohan se aina jostain epämukavuudesta. Mutta kehitys on parempaan päin :)

    VastaaPoista