perjantai 18. marraskuuta 2016

Satulalla on väliä

Otsikko lienee kaikille itsestäänselvyys. Mutta itse olen pyrkinyt aina lähtemään siitä, että etsitään hevoselle hyvä satula, kunhan se on hänelle hyvä niin itse vaan mukautuu. Ja kyllähän sitä mukautuu, mutta lopputulos on sitten mitä on. Eikä siis välttämättä ollenkaan hyvä.

Wintecin koulusatula oli kooltaan 17,5" mutta siinä on varsin syvä, kuppimallinen, istuin. Ja tämä muotoilu vie aika paljon tilaa pyllyltä, eikä oikein jätä sitä liikkumavaraa ratsastajalle. Tavallaan hyvässä koulusatulassa ei ehkä liikkumavaraa pidä ollakaan, satulassahan kuuluu istua hiljaa. Mutta jos sinne ei oikein pääse asettumaan ja satula vääntää ratsastajaa huonoon asentoon, niin mitä voi odottaa?

Meillä pyörähti taas satulashow käyntiin ja sovittelin muutamat penkit. Lähdin hakemaan ensisijaisesti yleissatulaa, jossa olisi ehkä vähän enemmän tukea ison hevosen liikkeissä, mahdollisuus lyhyempään jalustimeen, joka liittyy vahvasti edellämainittuun, ja sillä voisi sitten vähän hypätäkin.

18" satulan ongelma: ratsastusloimen satulantila jää vajaaksi :'D

Kuinkas ollakaan silmiini osui satula.comin maahantuoma uusi Presence. Tämä on käsittääkseni sama satula, mikä kulki aikaisemmin nimellä Ideal. Eli tuollainen varsin edullinen, mutta muotoilultaan moderni peruspenkki. Modernilla muotoilulla tarkoitan hyvää säkätilaa ja leveää selkärangantilaa, jotka ovat meillä se kompastuskivi satuloiden kanssa. Lisäksi tässä sattuu olemaan vielä suora runko, joka passaa meille. Yleissatulaa löytyy erikokoisilla istuimilla ja 18" pääsi meille kokeiluun ja jatkoon. Koska epäilys kytee mielessä kaiken suhteen, otin satulan ensin vuokralle, kun se mahdollisuus kerta oli.

Havainnot satulasta ovat hyvät. Se istuu hevoselle, ja minä mahdun sinne. Ero laukassa on huikea, kun pystyn istumaan suorassa ja hiljaa, kun saan itseni oikeaan asentoon ja pystyn tarvittaessa liikkumaan. Oma ratsastus on parantunt huomattavasti, kun kykenen olemaan.
Pieninä miinuksina täytyy todeta, että istuin on melko kova. Hätä ei ole suuri kun en juurikaan harjoitusravissa istu, mutta istuimen geelipehmuste lähti vuokraajan toimesta hankintaan :D  Lisäksi satula hieman natisee ja uudenkarheat vastinhihnat ovat todella jäykät. Mutta eiköhän nuo käytössä pehmene!

Nyt on satulaongelmat taas hetkellisesti selätetty, mutta kuinkas ollakaan haaveilen myös siitä hyvästä koulupenkistä. Tuo yleisversio kun ei liikaa auta istumaan harjoitusravissa ja kai sitäkin pitäisi hiljalleen alkaa työstää: eihän sitä tekemättä opi! Ongelma on kaksipiippuinen, hevonen on alkanut nyt liikkua niin hyvin ja entistä isommin, ettei siellä tällainen amatööri tosiaan istu. Mutta toisaalta on hienointa ikinä, että hevonen vertyneenä kuten se ravaa. Ihan uskomaton muutos!

2 kommenttia:

 1. Tunnen tuskasi! Minullekaan ei sovi syväistuiminen penkki, tulee selkä kipeäksi. Laakeammalla istuimella mahdun 15-tuumaiseenkin satulaan, mutta kuppimallin istuimessa 16-tuumainen on pieni.

  Minulla oli ponin ensisatulana Presence ja tykkäsin siitä tosi paljon. Minusta se oli hirmuisen mukava istua. Harmi vaan, että oli sitten kuitenkin ponille liian pitkä. Ostaisin kyllä koska tahansa Presencen, jos se sopisi ponille.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Omalla tavalla tykkään kovemmasta satulasta, siinä kun tuntee omat istuinluunsa niin tietää missä painopiste vaeltaa :D Mutta onhan tuo oikein kiva peruspenkki, voisin ottaa Presencen koulumallinkin jos löytyisi passeli!

   Poista