keskiviikko 16. joulukuuta 2015

Joulukalenterin luukut 15&16: Omatekoinen mysli

Nyt kun joulukalenterissa on kehotettu tekemään hevosystävälle herkkuja, on syytä suunnata katse myös ihmiseen. Tarvitseehan se hevosenhoitajakin vähän murua rinnan alle, ja mikäs parempaa, kuin sellainen ihan omatekoinen, vailla turhia ainesosia!

Niinpä tänään tehdään itse mysliä! Omatekoinen mysli on superhelppo homma, tätä et voi mokata ellet jätä uunia täysille porottamaan ja lähde tallille välissä, silloin lopputuloksena odottaa hiillos ;)



Myslin tekoon tarvitset:
8-10dl kaurahiutaleita
1dl pellavansiemeniä
1dl auringonkukansiemeniä
1dl seesaminsiemeniä
2dl pähkinöitä hieman rouhittuna
1-2dl rusinoita
pari kourallista kuivattua hedelmää (oman maun mukaan)
mukaan sopii myös banaanilastut, kuivatut karpalot tai muut marjat, kardemumma yms yms.

3rkl hunajaa
1dl kookosöljyä


Joulun alla kaupoista löytyy vähän erilaisia kuivahedelmäpusseja!
Kaikki ainekset mitataan isoon kulhoon. Pähkinöitä ja kuivahedelmiä pitää hieman pilkkoa. Sitten vaan ainekset sekaisin ja uuni lämpenemään: asteita 175.


Hunaja ja kookosöljy lämmitetään kattilassa. Seos ei saa kiehua, se kärähtää nopeasti. Mutta sen verran lämpöä, että hunaja alkaa "sulaa" ja sekoittuu öljyyn. Ja jos kookosöljyä ei ole saatavilla, sopii muukin öljy tähän tarkoitukseen, mutta kookos on ehdottomasti parhaimman makuinen sekä terveellisin.

Pieni purkki kookosöljyä on ehdottomasti ostamisen arvoinen! Öljy sopii myös ihon- ja hiustenhoitoon, siitä saa hyvän kasvokuorinnan suolan kanssa (suosittelen kokeilemaan!) ja ruuanlaitossa kookosöljy toimii kuten muutkin öljyt.


Öljy-hunaja-seos kaadetaan sitten myslin joukkoon ja sekoitellaan hyvin. Koko komeus kumotaan sitten uunipellille ja tyrkätään uuniin vartiksi. Seosta on hyvä käännellä paiston aikana, ettei pintakerros kärähdä.




Mysli on huippuhyvää ja siitä saa juuri sellaista kuin itse haluaa: kuivatut marjat tai pähkinät oman maun mukaan: mitään mistä et tykkää, ei ole pakko laittaa mukaan. Seokseen voi lisätä muitakin hiutaleita, tästä saa gluteenitonta, kuiturikasta, säilöntäaineetonta...

Mysli säilyy hyvin pakasterasiassa ja itseasiassa tästä saa myös hauskan joululahjan: pakkaa mysliä kauniiseen lasipurkkiin ja pistä lahjanaru ympärille: omatekoinen, omaperäinen herkku lahjapaketissa :)

1 kommentti:

  1. Pitäiskin kokeilla tehdä itse, ärsyttää kaupan valmiissa kun niissä on aina kaikissa rusinoita mukana :P

    VastaaPoista