maanantai 7. syyskuuta 2015

Voi !!#¤/(!

Tallille oli tulossa fysioterapeutti hoitamaan pari hevosta, ja minulta kysyttiin, että kiinnostaako hoidattaa pappahevonen samalla. Toki kiinnostaa. Myöhemmin epäröin vielä, että viitsinkö pistää rahoja tähänkin, kun hevonen on kuitenkin pari viikkoa sitten hierottukin, mutta en kehdannut enää ryhtyä perumaan. Ja voi luojan kiitos, etten pihistellyt!

Meillä on ollut jo tovin vähän hankaluuksia oikeassa kierroksessa. Asettuminen ja taipuminen on hieman työlästä ja oikea laukka ei pyöri aina yhtä hyvin kuin vasen. Osittain syy löytyy minusta, koska itselleni vasen on helpompi kierros, mutta puoliero on nyt korostunut.

Korotetut puomit pakottavat hevosta nostelemaan jalkojaan. Hyvää jumppaa.

Ja niinhän se olikin harjaantuneelle silmälle selvää, että hevonen on kovin toispuoleinen. Takaosa ei ole tasapainossa, joka tietysti vaikuttaa koko kehoon. Ok, saatiin harjoitukset joilla lähteä juoksuttaen kehittämään hevosta. Jalkoja sopii myös venytellä ja hevosta "horjuttaa" yksi jalka ylös nostettuna, joka harjoittaa tasapainoa. Mutta mitään kummempia harjoituksia ei nyt vielä tehdä, koska hevosen selkä oli äärimmäisen kipeä.

Katsottuamme hevosta liikkeessä alkoi käpälöinti ja ristiselästä löytyi kunnon arkuutta. Olin hieman hämmentynyt, koska hevonen oli tosiaan hierottu pari viikkoa takaperin, jolloin selkä oli ihan jees. Siinä sitten märehdin ääneen ja kirosin, että kun tuli se uusi satula hankittua. Noh, otettiin penkki tarkastukseen ja lopputulema olikin sellainen, että satulan runko on ilmeisesti rikki. Ja tämähän tekee käytössä kipeää sekä kipeyttää.

F halusi periaatteesta epäillä sähköhoitoa, vaikka loppua kohden näytti tykkäävän.

Itsesyytösten ja henkisen tuskan määrä nousi taas tappiin. Hankin satulan juuri siksi, että hevosen olisi parempi olla ja vaihteeksi mentiin suoraan sanottuna perse edellä puuhun. Olen vahvasti ehdolla "Vuoden huonoin mutsi" -skabassa. Minun tunnontuskani eivät kuitenkaan hevosta auta, homma pitää vaan hoitaa kuntoon.

Fyssari oli kyllä pätevyyden lisäksi todella ihana, koska selitti juurta jaksain ja toisteli ohjeita, kun kertasin paristi, että ymmärsin varmasti oikein. Liikuntakieltoa ei onneksi tullut, eli maasta käsin liikutusta ja sähköhoitoa selkään. Kun kipu on täysin poissa, voi liikutuksen hoitaa selästä, mutta tällehän ei voida aikataulua asettaa. Puomijumppaa ja harjoituksia jatketaan sittenkin.

Morkkis vaan on älytön, koska alkaa tuntua, että maailmankaikkeudella on jotain minua vastaan. Vaikka minkä yritän, elukoiden kanssa menee kaikki plörinäksi. Hevosen lisäksi muutenkin tuntuu kaikki menevän pieleen siihen malliin, ettei ole tosikaan. Satulan sentään sain palautettua, että seuraava projekti onkin sitten lähteä varmaankin Hyvinkäälle sovittelemaan penkkejä, joiden kunto on varmasti tarkistettu.

<3

Nyt sitten vietetään arkea jumppaillen, hömppäillen ja vainoharhaisuudessa hevosta kyttäillen.
Ei paljoa naurata. Vaikka en itse pääse harrastamaan haluamallani tavalla, olkoot, mutta on niin paha mieli hevosen puolesta, jolla on koko ajan jokin hätänä. Rakkauspappa kun ansaitsee vaan hyvää.

4 kommenttia:

  1. Tsemppiä! Aina ei voi mennä nappiin mutta pappa näyttää silti voivan oikein hyvin kuvien perusteella <3

    Pakko avautua tähän sillä et ole yksin noiden tunteittesi kanssa: oma 19v tammani tuli minulle kk sitten, ollut yhdellä omistajalla suomessa yli 10vuotta ja ei ole sairastellut, ollut aina terve, eikä ole kokenut mitään merkittäviä venäytyksiä yms. - näin minulle siis uskoteltiin.
    Kaupan päälle ostin vielä tammalle mittatilaustyönä teetetyn satulan 'se kun on tehty tamman mittojen mukaan ja on varmasti siis sopiva', ja 1400e humpsahti kauppahintaan lisää.
    Viime viikolla talutuslenkin jälkeen tamma heittäytyi kolmijalkaiseksi ja pyörittelin jo päässäni kaikki vaivat aina venähdyksestä lonkan sijoiltaan menemiseen.. Seuraavana päivä kuitenkin kirmaili ympäri tarhaa kuin mitään ei olisi koskaan tapahtunutkaan.
    Eläinlääkäri totesi vian olevan kroonista, tammalla ei ole juuri lainkaan enää oikealla puolella lihaksia ja lihaksien kato/kipeytyminen/kolmijalkaisuus ei ole ollut missään vaiheessa minun käsittelystäni johtuvaa vaan se on jo ollut pitkän aikaa tuollainen. Samoin hieroja kävi eilen ja löydettiin selkeitä merkkejä vanhasta revähdyksestä oikeassa takajalassa, jota ei ole hoidettu asiallisesti, sekä verenpurkaumia sään kohdalta mitkä viittaavat satulan epäsopivuuteen. No tämä nyt korjattiin edestä nostavalla geelillä, mutta tuntuu tosi pahalta että ihminen myy hevosensa, eikä kerro tällaisia 'pikkujuttuja' jotka vaikuttaa hevosen terveydelliseen tilaan fyysisellä ja henkiselläkin tasolla..

    Oon täs kieriskellyt itseinhossa ja vihassa viikonpäivät, prkl kun osaa olla välillä niin sinisilmäinen! Ja miksi joku voi olla noin röyhkeä että oikeasti pimittää tämmöisiä asioita vaikka niistä kysytään. Luulisi toivovan saavan hevoselleen loppuelämäksi kodin jossa harrastellaan viimeiseen saakka monipuolisesti eikä vaan pohdita sormi suussa että mitähän tässä nyt sitten uskaltaisi tehdä?
    Tekisi mieli kanssa lähteä satularumbaan ja löytää 'se oikea', mutta koitetaan nyt tuolla geelillä alkuunsa kun kerta vaikutti toimivan ja saada tammalle sitä lihasta :/

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi kurjuus! Sitä se ikääntyvien hevosten kanssa taitaa aina vaan olla. Ja sitten on sitäkin, että se vaiva mikä yhtä ihmistä häiritsee, on toiselle ihan vaan joku pikkujuttu, joka ei kaipaa huomiota tai hoitoa. Monet jalkojen turvotukset on joillekin valitettavasti näitä. Koskaan ei voi tietää.
      Ei auta kuin yrittää hoitaa kaikella sillä rakkaudella mikä irti lähtee :)

      Poista
  2. Voi harmi :(. Huono tuuri satulakaupoilla ja ennen kaikkea että Firre on mennyt jumiin! Toisaalta, jumi lienee sen verran akuutti (eli ei krooninen kuitenkaan), joten toivottavasti tulee taas kuntoon ja entistä ehompi Firre!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Luulisi voivansa ammattiseppään luottaa, mutta ei kai sitten. Pappa onneksi rokkaa aina vaan!

      Poista