torstai 10. joulukuuta 2015

Joulukalenterin luukut 9&10: DIY heppanamit

Omatekoiset heppanamit. En nyt aherruksen jälkeen tiedä onko tässä touhussa järjen hiventä, mutta ajatus oli niin kovin mukava: Ihan omin kätösin taiotut herkut hevosystävälle.

Tässä ohjeet:


Heppanameihin nyt voi käyttää aika pitkälti ihan mitä itse haluaa. Meiltä löytyi kaapista sopivasti porkkanaa, omena, kaurahiutaleita, auringonkukan-, pellavan-, chian- ja seesaminsiemeniä sekä hunajaa.

Liotin vajaan desin siemeniä kuumassa vedessä hetken.

Sitten vaan pistetään porkkanat ja omput (muukin hedelmä tosiaan kävisi) karkeaksi raasteeksi. Tarkkoja määriä en mittaillut, raastaa nyt x-määrän tuoretta ja lisää kuiva-ainetta sen mukaan.

Omenan ja porkkanoiden jämät meni jätemyllyyn ;)


 Raasteeseen lisäsin tujauksen chiaa, kun sitä meiltä kotoakin löytyy. Fifille kun tuli tuota superfoodia ostettua, on sitä tullut käytettyä jonkin verran itsekin.

Sitten mössöön lisätään vielä hunajaa. Siirappikin sopisi, kunhan on jotain tahmaa, josta taikinamössö saa vähän sitä kosteutta ja ns.liimaa koostumukseensa. Hunajaa meni kaikkiaan sellainen 5 ruokalusikallista.


Sitten humautin sekaan kaurahiutaleita. Lisäsin ensin varovasti ja tunnustelin vähän miltä massa tuntuu. Annoin seoksen seistä hetken, että kaurahiutaleet saavat imeä raasteen nestettä hieman itseensä ja turvota. Puolisen tuntia tein muuta, ja taikina olikin muuttunut juuri sopivaksi.

Esimerkiksi leseet olisivat myös oiva ainesosa herkkuihin, leseillä taikinan koostumus voisi jopa olla vähän kivempi käsitellä ja kekseistä tulisi todennäköisesti hieman tasaisempia ja siten kauniimpia ;)


Sitten vaan taputtelin taikinasta keksejä pellille ja eikun uuniin. Asteita 150 ja aikaa n.1,5h. Tosin kiertoilmauunin kanssa asteita täytyy vähän laskea, kuten kantapään kautta opin, meinatessani käräyttää keksit :D  Miehen kiertoilmauuni on leipomisen suhteen minulle vielä hieman vieras. Mutta, ajoissa ehdin pelastaa päivän ja käänsin keksit kesken paiston.

Jos herkkujen tulee säilyä päivää paria pidempään, ne pitäisi saada täysin kuiviksi. Kostea kakkunen alkaa nääs homehtua. Eli pidin lopuksi keksejä vielä haaleassa uunissa uuninluukku rakosellaan (näin kunnon kodin hengetär kuivattaa esim sieniä!) puolisen tuntia. Lopputulos oli aika rapsakka.


Valmiit keksit saavat jäähtyä rauhassa ja kuivahtaa vielä yön yli. Sitten vaan herkuttelemaan :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti